• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Limonkove Love

Na moim blogu prezentuję to, co stworzę z masy solnej i innych materiałów, z których można najtańszym kosztem zrobić coś prostego i niezwykłego. Pojawiają się też moje autorskie przepisy na proste dania jak i te zmodyfikowane z pierwotnych przepisów babcinych zapisków. Serdecznie zapraszam do śledzenia moich poczynań, jestem otwarta na konstruktywną krytykę i opinie :)

Kategorie postów

  • Kuchcikowo (3)
  • Masa solna (5)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Kuchcikowo

Domowe tortille

Witajcie! 

w ramach dnia wolnego i wykonaniu serii morderczych ćwiczeń postanowiłam uczcić ten dzień czymś pysznym i o to moja ulubiona potrawa w wykonaniu 100% po domowemy (czyli to co posiadałam na chwile obecną w lodówce). Podaje sam przepis na ciasto i sos czosnkowy bo to czym udekorujecie wnętrze to całkowita inwencja twórcza.

Przepis na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
2/3 szklanki gorącej wody


Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki i mieszać. Połączyć składniki i uformować kulę z ciasta. Chwilkę powygniatać lub mieszać mieszadłem, aby otrzymać miękkie w dotyku i gładkie ciasto. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny.
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o średnicy około 18 cm. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.
Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik.
Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni. Aby łatwiej było zawijać, usmażone placki trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać. Dodać wybrane przez siebie składniki + sos czosnkowy lub pomidorowy do całości i gotowe.

Sos czosnkowy też robię swój z następujących składników:
- śmietana 18% duża
- starty czosnek świeży (cały)
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Starty czosnek, zioła, sól i pieprz wymieszać ze sobą i całość dodać do śmietany. Jeżeli wyjdzie za gęsty to dobrze dodać odrobinę mleka.

Smacznego!

Limonka

21 stycznia 2015   Dodaj komentarz
Kuchcikowo   tortilla wlasne przepisy  

Koperty naleśnikowe z filetem rybnym

Witajcie,

u Was też dzisiaj słonecznie?

Jak słońce to i więcej motywacji i inspiracji co zawiodło mnie dzisiaj do kuchni z burzą pomysłów i smaków na coś nowego. Głowiłam sie jak połączyć ulubione naleśniki z pysznym filetem rybnym i tak zrodził się pomysł na koperty naleśnikowe z filetem rybnym a właściwie z panierowanymi kulkami rybnymi. 

Składniki jakie nam będą potrzebne to:

- gotowe ciasto naleśnikowe ostudzone

- duży płat filetu z dorsza

- groszek konserwowy

- 3 duże ogórki kiszone

- duża papryka czerwona

- 3 jajka

- mleko

- bułka tarta

- mąka przenna

- majonez

- ketchup

- sól i pieprz

- olej lub inny tłuszcz

Filet rybny kroimy na kostki 1cm x 1cm a następnie formujemy z nich kulki, panierujemy ( do panierki potrzebujemy jedno jajko całe, mleko, mąkę, sół, pieprz, bułkę tartą). Opanierowane kulki smażymy a następnie odsączamy z tłuszczu. Ogórki kroimy w plastry cienkie, paprykę w cienkie paski, jajka gotujemy i kroimy w kostkę małą, groszek konserwowy odsączamy. 

Na cieście naleśnikowym rozsmarowujemy łyżkę majonecu i ketchupu, dodajemy plastry ogórka, papryki, trochę jaka gotowanego i kulek rybnych. To wszystko zawijamy w kopertę i tak z każdym naleśnikiem. Należy pamiętać, żę proporcje dodawanych dodatków muszą być adekwatne do wielkości naleśnika co sprawdzicie sobie łatwo na pierwszym. 

SMACZNEGOOO! 
Limonkova

15 stycznia 2015   Komentarze (1)
Kuchcikowo   nalesniki ryba przepis wlasny  

Pierogi ze szpinakiem zapiekane z serem

Witajcie,

weekend minął nie wiadomo kiedy i jutro wytęskniony powrót do pracy ;)  W sobotę nie udało mi się ale dzisiaj podaje obiecany przepis na pierogi. 

Ciasto:
- 2 szklanki mąki przennej 
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
- żółtko
- szczypta soli

Wszystko dodać do misy i ugniatać na jednolitą masę. Ja dodatkowo obijam mocno ciasto co zwiększa jego puszystość a przy okazji można się wyładować ;)


Farsz: 
- 0,5 kg szpinaku
- śmietana 18% mała
- główka czosnku (jak ktoś nie lubi wystarczą 3 średnie ząbki)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- szczypta pietruszki zielonej
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- łyżka masła lub oleju

Na głęboką patelnie z rozgrzanym tłuszczem dodać zmrożony szpinak doprowadzajądz go do całkowitego rozmrożenia. Dodać wyciśnięty czosnek, pietruszkę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i zioła prowansalskie i to wszystko smażyć około 10 minut. Po odstawieniu warszu z ognia, dodać do niego śmietany i tak przygotowanym farszem należy nadziewać pierogi.

Pierogi wszucić do posolonej gotującej się wody i gotować je do wypłynięcia. Następnie należy wyłożyć ugotowane pierogi na blaszkę, posypać startym żółtym serem i wsadzić do piekarnika na 10 min na 150C.

SMACZNEGO!
Limonkova
 

11 stycznia 2015   Dodaj komentarz
Kuchcikowo   pierogi szpinak zapiekane ser  
Limonklove | Blogi