Domowe tortille
Witajcie!
w ramach dnia wolnego i wykonaniu serii morderczych ćwiczeń postanowiłam uczcić ten dzień czymś pysznym i o to moja ulubiona potrawa w wykonaniu 100% po domowemy (czyli to co posiadałam na chwile obecną w lodówce). Podaje sam przepis na ciasto i sos czosnkowy bo to czym udekorujecie wnętrze to całkowita inwencja twórcza.
Przepis na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
2/3 szklanki gorącej wody
Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki i mieszać. Połączyć składniki i uformować kulę z ciasta. Chwilkę powygniatać lub mieszać mieszadłem, aby otrzymać miękkie w dotyku i gładkie ciasto. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny.
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o średnicy około 18 cm. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.
Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik.
Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni. Aby łatwiej było zawijać, usmażone placki trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać. Dodać wybrane przez siebie składniki + sos czosnkowy lub pomidorowy do całości i gotowe.
Sos czosnkowy też robię swój z następujących składników:
- śmietana 18% duża
- starty czosnek świeży (cały)
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Starty czosnek, zioła, sól i pieprz wymieszać ze sobą i całość dodać do śmietany. Jeżeli wyjdzie za gęsty to dobrze dodać odrobinę mleka.
Smacznego!
Limonka
Dodaj komentarz