• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Limonkove Love

Na moim blogu prezentuję to, co stworzę z masy solnej i innych materiałów, z których można najtańszym kosztem zrobić coś prostego i niezwykłego. Pojawiają się też moje autorskie przepisy na proste dania jak i te zmodyfikowane z pierwotnych przepisów babcinych zapisków. Serdecznie zapraszam do śledzenia moich poczynań, jestem otwarta na konstruktywną krytykę i opinie :)

Kategorie postów

  • Kuchcikowo (3)
  • Masa solna (5)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Domowe tortille

Witajcie! 

w ramach dnia wolnego i wykonaniu serii morderczych ćwiczeń postanowiłam uczcić ten dzień czymś pysznym i o to moja ulubiona potrawa w wykonaniu 100% po domowemy (czyli to co posiadałam na chwile obecną w lodówce). Podaje sam przepis na ciasto i sos czosnkowy bo to czym udekorujecie wnętrze to całkowita inwencja twórcza.

Przepis na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
2/3 szklanki gorącej wody


Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki i mieszać. Połączyć składniki i uformować kulę z ciasta. Chwilkę powygniatać lub mieszać mieszadłem, aby otrzymać miękkie w dotyku i gładkie ciasto. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny.
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o średnicy około 18 cm. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.
Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik.
Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni. Aby łatwiej było zawijać, usmażone placki trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać. Dodać wybrane przez siebie składniki + sos czosnkowy lub pomidorowy do całości i gotowe.

Sos czosnkowy też robię swój z następujących składników:
- śmietana 18% duża
- starty czosnek świeży (cały)
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Starty czosnek, zioła, sól i pieprz wymieszać ze sobą i całość dodać do śmietany. Jeżeli wyjdzie za gęsty to dobrze dodać odrobinę mleka.

Smacznego!

Limonka

21 stycznia 2015   Dodaj komentarz
Kuchcikowo   tortilla wlasne przepisy  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Limonklove | Blogi