• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Limonkove Love

Na moim blogu prezentuję to, co stworzę z masy solnej i innych materiałów, z których można najtańszym kosztem zrobić coś prostego i niezwykłego. Pojawiają się też moje autorskie przepisy na proste dania jak i te zmodyfikowane z pierwotnych przepisów babcinych zapisków. Serdecznie zapraszam do śledzenia moich poczynań, jestem otwarta na konstruktywną krytykę i opinie :)

Kategorie postów

  • Kuchcikowo (3)
  • Masa solna (5)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Pierogi ze szpinakiem zapiekane z serem

Witajcie,

weekend minął nie wiadomo kiedy i jutro wytęskniony powrót do pracy ;)  W sobotę nie udało mi się ale dzisiaj podaje obiecany przepis na pierogi. 

Ciasto:
- 2 szklanki mąki przennej 
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
- żółtko
- szczypta soli

Wszystko dodać do misy i ugniatać na jednolitą masę. Ja dodatkowo obijam mocno ciasto co zwiększa jego puszystość a przy okazji można się wyładować ;)


Farsz: 
- 0,5 kg szpinaku
- śmietana 18% mała
- główka czosnku (jak ktoś nie lubi wystarczą 3 średnie ząbki)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- szczypta pietruszki zielonej
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- łyżka masła lub oleju

Na głęboką patelnie z rozgrzanym tłuszczem dodać zmrożony szpinak doprowadzajądz go do całkowitego rozmrożenia. Dodać wyciśnięty czosnek, pietruszkę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i zioła prowansalskie i to wszystko smażyć około 10 minut. Po odstawieniu warszu z ognia, dodać do niego śmietany i tak przygotowanym farszem należy nadziewać pierogi.

Pierogi wszucić do posolonej gotującej się wody i gotować je do wypłynięcia. Następnie należy wyłożyć ugotowane pierogi na blaszkę, posypać startym żółtym serem i wsadzić do piekarnika na 10 min na 150C.

SMACZNEGO!
Limonkova
 

11 stycznia 2015   Dodaj komentarz
Kuchcikowo   pierogi szpinak zapiekane ser  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Limonklove | Blogi