Pierogi ze szpinakiem zapiekane z serem
Witajcie,
weekend minął nie wiadomo kiedy i jutro wytęskniony powrót do pracy ;) W sobotę nie udało mi się ale dzisiaj podaje obiecany przepis na pierogi.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki przennej
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
- żółtko
- szczypta soli
Wszystko dodać do misy i ugniatać na jednolitą masę. Ja dodatkowo obijam mocno ciasto co zwiększa jego puszystość a przy okazji można się wyładować ;)
Farsz:
- 0,5 kg szpinaku
- śmietana 18% mała
- główka czosnku (jak ktoś nie lubi wystarczą 3 średnie ząbki)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- szczypta pietruszki zielonej
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- łyżka masła lub oleju
Na głęboką patelnie z rozgrzanym tłuszczem dodać zmrożony szpinak doprowadzajądz go do całkowitego rozmrożenia. Dodać wyciśnięty czosnek, pietruszkę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i zioła prowansalskie i to wszystko smażyć około 10 minut. Po odstawieniu warszu z ognia, dodać do niego śmietany i tak przygotowanym farszem należy nadziewać pierogi.
Pierogi wszucić do posolonej gotującej się wody i gotować je do wypłynięcia. Następnie należy wyłożyć ugotowane pierogi na blaszkę, posypać startym żółtym serem i wsadzić do piekarnika na 10 min na 150C.
SMACZNEGO!
Limonkova